Onze methode: een introductie

Zichtbaar maken van wat er onbewust speelt

Wij zijn gespecialiseerd in het zichtbaar maken van wat er onbewust speelt bij individuen en in teams. Vaak lijkt onbewust gedrag ongrijpbaar, en zit het, omdat het vooral onder spanning naar boven komt, in de weg. Het vermindert constructieve communicatie en doorvragen. Het wekt gemakkelijk irritatie op: dan vinden we dat collega’s zeuren, drammen, dichtklappen, pietluttig worden of afhaken. Dat is jammer, want spanningsgedrag is een aanwijzing voor kwaliteiten en behoeften die niet-optimaal benut worden; het is een indicator voor de potentiële dynamiek en kracht van een team. Een team dat dit leert te herkennen maakt van spanningsgedrag een kracht. Dat is wat wij aanboren. De teams worden daardoor effectiever en prettiger in de samenwerking, en de teamleden voelen zich meer gehoord, gezien en begrepen. Dat is ons doel.

Bouwstenen van onze methode

De methode van de InteractieExperts heeft een aantal bouwstenen, die we inzetten naar de behoeften van een team of individu. De bouwstenen daarbij zijn:

Daarnaast hebben wij ervaring met diverse tools als DISC, MBTI, Insights, Belbin-rollen, Roos van Leary en kernkwadranten. Onze aanpak is nooit in beton gegoten, is altijd maatwerk. Wij stemmen af wat er nodig is voor het team en de individuen binnen het team. Wij werken zoveel mogelijk met wat we in het moment zien en ervaren.